martes, 26 de noviembre de 2013

Goebbelianisme català

Josep Goebbels i Franz Homs

El Govern emprendrà “accions legals i polítiques” per aturar “de soca-rel” l’alarmant proliferació i augment d’informacions periodístiques on s’equipara la societat i les institucions catalanes amb moviments totalitaris, particularment amb el nazisme, segons ha informat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu.

L’Executiu pren aquesta decisió després d’analitzar l’Informe sobre la difusió de continguts on es comparen plantejaments democràtics amb moviments totalitaris o es fa apologia directa o indirecta de l’ús de la violència davant aquest plantejaments, elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). L’organisme conclou que determinats continguts emesos per 13Tv i Intereconomía TV “constitueixen una infracció molt greu tipificada en l’apartat 1 de l’article 57 de la Ley general de Comunicación Audiovisual (LGCA), atès que de forma manifesta fomenten l’odi, el menyspreu o la discriminació per motius de nacionalitat o opinió”.

Homs ha assegurat amb contundència que el Govern “no deixarà passar” aquesta “identificació del nazisme i altres règims totalitaris amb el procés democràtic que s’està produint a Catalunya” i actuarà prenent mesures tant per la via civil com per la penal. “Però no ho deixarem aquí: davant aquests fets tan greus intentarem sensibilitzar totes les instàncies”, ha afegit el conseller. Així, l’Executiu posarà l’informe del CAC en coneixement del Govern espanyol i de les institucions europees, així com de l’òrgan regulador Estatal, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

“En una Europa democràtica i amb una gran sensibilitat per ser rigorosos en tot el que significa la banalització del nazisme o qualsevol idea totalitària aquestes comparacions haurien de ser perseguides”, ha reblat Homs.

L’informe va ser encarregat pel Govern al Consell el 17 de setembre d’enguany, pocs dies després de la multitudinària manifestació de la Via Catalana, en motiu de la Diada de l’Onze de Setembre. El Govern va considerar oportú, encarregar al CAC, d’acord amb les funcions que li són inherents, l’elaboració d’un informe que permetés combatre les mentides i difamacions on particularment es banalitza el feixisme i el totalitarisme, amb l’objectiu de poder actuar amb serenitat, arguments i amb tota la rotunditat, segons va afirmar aleshores el portaveu Homs.

En el document, el CAC estudia la programació dels mitjans audiovisuals que emeten en obert a Catalunya i identifica fins a un total de 43 fragments, emesos per 13tv i Intereconomía TV, “que presenten analogies entre processos democràtics i règims o actituds totalitàries o que fan apologia de al violència vers un grup o col·lectiu concret que promou, col·labora o s’identifica amb posicions favorables a una possible independència de Catalunya”. Els continguts emesos per aquests dos mitjans “van més enllà de la mera exposició d’una idea o d’una opinió, i clarament i de forma manifesta fomenten i justifiquen un discurs, que en cap cas pot emparar l’exercici de la llibertat d’expressió”, afegeix l’informe.

El CAC acompanya l’informe de continguts amb un altre informe jurídic que explora el marc legislatiu aplicable i que permet concloure que els fragments emesos per aquests dos mitjans de comunicació “constitueixen una infracció molt greu tipificada en l’apartat 1 de l’article 57 de la Ley general de Comunicación Audiovisual (LGCA), atès que de forma manifesta fomenten l’odi, el menyspreu o la discriminació per motius de nacionalitat o opinió”.

Dels fragments analitzats, segons el CAC, “s’observa una clara equiparació entre els qui, tant des de les institucions, els partits polítics o les associacions, promouen, col·laboren o s’identifiquen amb posicions favorables a una possible independència de Catalunya, amb règims totalitaris i genocides de la història europea més recent. Aquestes afirmacions “fomenten” en el sentit que promouen, el creixement de sentiments d’odi i de menyspreu i, fins i tot, de discriminació envers persones –públiques i privades-, per raó del seu posicionament eventualment independentista”.

El CAC considera que “estem davant d’un discurs clar, unívoc i reiteratiu, eminentment negatiu i vexatori, emès amb la voluntat de denigrar i menysprear un grup o col·lectiu concret que promou, col·labora o s’identifica de forma pacífica i democràtica amb posicions favorables a una possible independència de Catalunya”.

Finalment, el CAC subratlla que encara és més agreujant el fet que aquestes afirmacions les efectuen prestadors de serveis de televisió, que per tant “gaudeixen de l’extraordinari poder de penetració del medi televisiu, amb capacitat d’amplificar l’impacte d’aquesta classe d’informacions a un públic més ampli”.